1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 (0 Голоса(ов)

Articolul original în limba rusă: http://www.rodina-ru.com/nasha-istoriya/pamyat-o-sovetskoj-okkupatsii-prevratilas-v-ideologiyu-stran-baltii


În aceste zile în țările baltice sunt comemorate - Lituania, Letonia și Estonia marchează 75 de ani de la începutul "ocupației sovietice". Acest termen, care Rusia a refuzat să recunoască, chiar și în vremuri de Elțîn și Kozyrev, a devenit baza conștiinței politice a statelor baltice. Între timp, cu același succes a fost posibil pentru a sărbători, și a 75 de ani de la căderea dictaturilor trei, iar termenul "ocupație", să-l puneți blând, discutabil.

Exact acum 75 ani la 17 iunie 1940, o contingent suplimentar de trupe sovietice au defilat pe bazele militare sovietice din Estonia și Letonia. Anterior, la 15 iunie, părți suplimentare ale Armatei Roșii a fost mutat la baza militară sovietică în Lituania. Din punct de vedere al istoricilor ruși în fața noastră unul dintre episoadele (și nici măcar cel mai important), întinde "sovietizarea" al statelor baltice. Din perspectiva politicienilor contemporani Baltic - începutul "ocupației sovietice".

Interes considerabil este foarte diferența în estimările de evenimente istorice. De ce 15-17 iunie? Încă din septembrie 1939, Estonia a încheiat cu URSS Pactul asistența reciprocă, presupune plasarea bazelor militare sovietice pe teritoriul său. În octombrie 1939, un acord similar a fost încheiat cu Letonia și Lituania.

Au fost aceste acorduri sunt dictate doar de bunăvoința părților contractante? Nu chiar. Cu mult mai mult un motiv ar putea susține că au fost rezultatul unui joc geopolitic, o parte din care a fost de a consolida puterea de Germania lui Hitler, pe de altă parte - Anglia și Franța, având grijă de propriile interese, în al treilea - Uniunea Sovietică, care a încercat în repetate rânduri (1933-1939 ani) pentru a crea o alianță de apărare europeană în caz de agresiune germană. Aceste inițiative au fost dejucat la Moscova, cu participarea țărilor baltice.

"Obstacol în calea încheierii unui astfel de acord, - a scris în memoriile sale, Winston Churchill - servit groază că aceste state aceleași frontieră experimentat înainte ajutorul sovietic ... Polonia, România, Finlanda și cele trei state baltice nu știu ce se tem - agresiune germană sau mântuirea rusă. "

Notă pentru informații că aceste țări au fost, într-adevăr motive de teamă de Uniunea Sovietică - au fost de mai mulți ani de politici foarte anti-sovietic, bazându-se pe patronajul primului Germania, apoi Anglia. Ca urmare, aceste țări se bazează serios pe sprijinul Angliei, apoi Germania în soarta lor. În iunie 1939, Estonia și Letonia au semnat cu Hitler pact de neagresiune care același Churchill descris ca un colaps complet tocmai a subliniat coaliției anti-nazist. Un alt lucru este că, în memoriile sale Churchill exagerează rolul frontierei cu Uniunea Sovietică, "uitând" că vina principală pentru eșecul negocierilor privind înființarea unei alianțe europene de apărare suportate de Marea Britanie și Franța.

Confruntându-se cu reticența aparent liderilor europeni de a inițiativă comună de apărare a discuta, în luna august 1939, Uniunea Sovietică și Germania au semnat un pact de neagresiune, protocoalele secrete la care diferențiată sfera de influență la granițele sale. Și astfel, când Moscova a apelat direct la conducerea statelor baltice cu o propunere pentru încheierea unui contract, precum și - în scopul de a extinde sfera de securitate - pentru a plasa în Estonia, Letonia și Lituania bazelor sale militare, Marea Britanie și Franța au ignorat acest lucru, și a recomandat Germania accepta oferta Stalin.

Deci, în luna octombrie 1939, un contingent de 25.000 de soldați ai Armatei Roșii aflate pe baze militare în Letonia, un contingent de 25.000 de soldați - în Estonia și un contingent de 20.000 - în Lituania.

Mai mult, în legătură cu politica anti-sovietice din statele baltice și atitudinea pro-germană a guvernelor lor (în conformitate cu Moscova), de la Uniunea Sovietică a fost urmată de acuzații de încălcarea termenii acordului. În iunie 1940, Estonia, Letonia și Lituania au primit ultimatumuri, care a fost necesar pentru a forma un guvern care va fi în măsură să se asigure că acordurile de 1939 și sa pierd pe teritoriul lor contingente suplimentare ale Armatei Roșii.

Există o concepție greșită comună că Uniunea Sovietică a vorbit într-un ton cu democrații respectabile burgheze europene, religios politica de neutralitate atent.

  • Cu toate acestea, Republica Lituania, la momentul (1926-1940) Antanas Smetona decis - un dictator care a venit la putere într-o lovitură de stat militară în 1926, anul, șeful Uniunii naționaliști lituanieni - partidul foarte, foarte ofensiv, unii cercetători numesc drept fascist.
  • Letonia 1934-1940, regulile președintelui Karlis Ulmanis asemenea, a venit la putere într-o lovitură de stat militară, a suspendat Constituția, desființată parlamentul, interzis activitatea partidelor politice și mass-media incomode din țară.
  • În cele din urmă, Estonia Konstantin Pats condus de organizarea unei lovituri de stat militare in 1934, a declarat starea de urgență, a interzis partidului, întâlnire, și care a introdus cenzura.

1940 ultimatum sovietic a fost acceptat. Președintele Smetona a fugit în Germania, iar la sfârșitul al doilea război mondial, el, ca și multe alte "lideri democratice ale Europei", a apărut în Statele Unite. În toate cele trei țări, s-au format noi guverne - si nu erau bolșevici. Ei restaurat libertatea de exprimare, de întrunire, a ridicat interdicția cu privire la partidele politice, un capăt represiunii împotriva comuniștilor și să decreteze alegeri. Iulie victorie 14 pentru ei în toate cele trei țări au câștigat forțe pro, care la sfârșitul lunii iulie a anunțat crearea din Estonia, Letonia și lituaniană Republicii Sovietice Socialiste.

Istoricii baltice moderne au nici o îndoială că "organizat sub țevile de pușcă" alegerile au fost falsificate cu scopul evident - final "sovietizarea" a acestor țări. Dar există fapte, pune la îndoială această interpretare a evenimentelor. De exemplu, Smetona dat o lovitură de stat militară în Lituania și a răsturnat puterea coaliției stânga.

În general, destul de o concepție greșită comună că bolșevicii din provincia fostului Imperiu rus au fost importate exclusiv din Petrograd, forțele locale anti-bolșevice s-au cunoscut. Cu toate acestea, în provincia Estonia (corespunde aproximativ la teritoriul de azi Estonia) în toamna anului 1917 PSDMR (B) a fost cel mai mare partid, cu mai mult de 10.000 de membri. De asemenea, un indicator al rezultatelor alegerilor pentru Adunarea Constituantă - la Eastland au dat bolșevici 40,4%. În provincia Livonia (corespunde aproximativ la teritoriul Letoniei), alegerile pentru Adunarea Constituantă a adus bolșevicii au 72% din voturi. În ceea ce privește provincia Vilna, parte a teritoriului care este astăzi parte din Belarus, o parte - ca parte a Lituaniei, in 1917 a fost ocupat de Germania, și nu există date privind activitatea bolșevicii din regiune.

De fapt, doar avansul în continuare a trupelor germane și ocuparea statelor baltice va consolida puterea de politicieni național-burghezi locale - pe baionete germane. Mai târziu, să ia o dur liderii poziþie anti-sovietice din țările baltice invocate, cum sa menționat deja, pentru a sprijini Anglia, apoi a încercat din nou să mă împrietenesc cu Germania, iar consiliul nu a fost metode democratice.

Deci, ce sa întâmplat doar cincisprezece au 17 iunie 1940? Doar introducerea contingentelor militare suplimentare în țările baltice. "Doar", deoarece tratatele de instituire a bazelor militare țările Uniunii Sovietice au semnat în 1939, un ultimatum de Estonia, Letonia, Lituania, a fost nominalizat și acceptat la paisprezece au 16 iunie 1940, alegeri adus la putere socialiștii, a avut loc la mijlocul lunii iulie, proclamarea Republicilor Sovietice Socialiste - la sfârșitul lunii iulie 1940 și intrarea Uniunii Sovietice - în luna august. Fiecare dintre aceste evenimente pe scara mai mari decât la intrarea trupelor suplimentare la bazele militare.

Dar dacă nu există nici armată, este imposibil să vorbim despre ocupația. Și "ocupația sovietică" - principalele puncte moderne de construcție statală în țările baltice. Și pentru că acest lucru este de date intermediare din lunga istorie a "sovietizarea" a celor trei țări alese ca nucleu.

E doar o poveste, ca știință, care este un pic mai complicat decât media difuzat teoria ideologic.


Оставьте свой комментарий

Оставить комментарий как гость

0
  • Комментариев нет
Aliexpress WW