1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 (0 Голоса(ов)

Az eredeti cikk az orosz: http://www.rodina-ru.com/nasha-istoriya/pamyat-o-sovetskoj-okkupatsii-prevratilas-v-ideologiyu-stran-baltii


Ezekben a napokban a balti országokban állít emléket - Litvánia, Lettország és Észtország megjelölni 75 év eleje óta a "szovjet megszállás". Ez a kifejezés, amely Oroszország nem volt hajlandó elismerni, sőt idején Jelcin és Kozyrev, ez lett az alapja a politikai tudatosság, a balti államok. Közben ugyanolyan sikerrel lehetett ünnepelni, és a 75. évfordulója leomlott a három diktatúrák, és a "megszállás", hogy enyhén szólva megkérdőjelezhető.

Pontosan 75 évvel ezelőtt június 17-én 1940 kiegészítő kontingens a szovjet csapatok vonultak be a szovjet katonai bázisok, Észtországban és Lettországban. Korábban június 15-én, a további részek a Vörös Hadsereg költözött a szovjet katonai bázis Litvániában. Abból a szempontból, orosz történészek előttünk egyik epizód (és még csak nem is a legjelentősebb) kinyújtom a "szovjetizálása" a balti államok. Szemszögéből a korabeli politikusok Balti - az elején "a szovjet megszállás".

Jelentős érdeklődés a nagyon eltérő becslések a történelmi események. Miért június 15-17? Már 1939 szeptemberében Észtország megkötötte a Szovjetunió kölcsönös segítségnyújtási paktum magában foglalja a forgalomba a szovjet katonai bázisok a területén. Októberben 1939-ben hasonló megállapodást kötött Lettország és Litvánia.

Voltak ezek a megállapodások diktált kizárólag a goodwill a szerződő felek? Nem egészen. Sokkal több oka lehet érvelni, hogy ők voltak az eredmény egy geopolitikai játék, amelynek egyik oldala volt, hogy megerősítse a hatalmát a hitleri Németország, a másik - Anglia és Franciaország, ügyelve a saját érdekeit, a harmadik - a Szovjetunió, amely már többször próbáltam (1933-1939 év), hogy hozzon létre egy európai védelmi szövetség esetén a német agresszió. Ezek a kezdeményezések meghiúsította Moszkvában részvételével a balti országokban.

"Az akadály arra a következtetésre ilyen megállapodás, - írta emlékirataiban, Winston Churchill - szolgált horror, hogy ugyanezek a határ menti államokkal tapasztalt előtt a szovjet segítség ... Lengyelország, Románia, Finnország és a három balti állam nem tudják, mit is félnek - a német agresszió vagy orosz üdvösségre. "

Megjegyzés információt, hogy ezek az országok valóban okot félve a Szovjetunió - voltak évek óta nagyon szovjetellenes politikát, támaszkodva a védnöksége első Németországban, majd Angliában. Ennek következtében ezek az országok komolyan számít a támogatást Angliában, majd Németországban a saját sorsát. Júniusban 1939 Észtországban és Lettországban aláírt Hitler megnemtámadási, hogy ugyanaz a Churchill le, mint a teljes összeomlás nemrég vázolta a náciellenes koalíció. A másik dolog az, hogy emlékirataiban Churchill eltúlozza a szerepe a határ a Szovjetunió, "felejtés", hogy az elsődleges oka a sikertelen tárgyalások létrehozásáról szóló európai védelmi szövetség által viselt Britannia és Franciaország.

Szembesülve a látszólagos mivel az európai vezetőket, hogy megvitassák a közös védelmi kezdeményezést, 1939 augusztusában a Szovjetunió és Németország aláírta a megnemtámadási, a titkos jegyzőkönyveit, amelyek differenciált érdekszférájába a határain. És így, amikor Moszkva közvetlenül fellebbezett a vezetést a balti államok egy javaslatot a szerződés megkötése, illetve - annak érdekében, hogy bővítse a területén a biztonság -, hogy helyezze Észtországban, Lettországban és Litvániában a katonai bázisok, Nagy-Britannia és Franciaország figyelmen kívül hagyta ezt, és azt ajánlotta, hogy Németország elfogadja az ajánlatot Sztálin.

Tehát októberben 1939 függő 25.000 katonák a Vörös Hadsereg található katonai bázisok Lettország, függő 25.000 katona - Észtországban és függő 20.000 - Litvániában.

Továbbá kapcsolatban a szovjetellenes politikát a balti államok és a németbarát hozzáállása a kormányok (a Moszkva), a Szovjetunió követte vádak, amely sérti az a megállapodás feltételeiről. 1940 júniusában, Észtország, Lettország és Litvánia kapott ultimátumot, amelyet szükség, hogy alakítson kormányt, hogy képes lesz biztosítani, hogy a megállapodások a 1939 és kihagyni a területükön további kontingensek a Vörös Hadsereg.

Van egy közös tévhit, hogy a Szovjetunió beszélt ilyen hangon a tisztes európai polgári demokráciák, vallásilag figyelmes semlegességi politikát.

  • Ugyanakkor a Litván Köztársaság idején (1926-1940) Antanas Smetona kimondta - egy diktátor, aki hatalomra került katonai puccs 1926-ban, az év, a fejét a Union of litván nacionalisták - a párt nagyon, nagyon sértő, egyes kutatók hívják fasiszta jogot.
  • Lettország 1934-1940, a szabályokat az elnök Karlis Ulmanis is hatalomra jutott katonai puccs, felfüggesztett az alkotmányt, feloszlatta a parlamentet, betiltották a politikai pártok tevékenysége között, és a kényelmetlen média az országban.
  • Végül, Észtország Konstantin Pats által vezetett színpadra a katonai puccs 1934-ben, kihirdette a szükségállapotot, betiltották a párt, találkozó, és aki bevezette a cenzúrát.

1940 szovjet ultimátumot elfogadták. Elnök Smetona Németországba menekült, és a végén a második világháború, ő, mint sok más "demokratikus vezetők Európa", megjelent az Egyesült Államokban. Mindhárom országban, új kormányok alakultak - és nem voltak bolsevikok. Restaurálták a szólásszabadság, a gyülekezési, feloldotta a tilalmat politikai pártokat, véget elnyomás ellen kommunisták és hívja a választásokat. Július 14 győzelem számukra mindhárom országban nyertek pro erők, amelyek július végén bejelentette létrehozása az észt, a lett és a litván Szovjet Szocialista Köztársaság.

Modern Baltic történészek nincs kétségem afelől, hogy "alatt szervezett szájkosarat a puska" a választásokat meghamisították a nyilvánvaló cél - az utolsó "szovjetizálása" ezekben az országokban. De vannak tények, kétségbe vonja ezt az értelmezést az események. Például Smetona adott egy katonai puccs Litvánia és megdöntötte a hatalom a bal koalíció.

Általában elég gyakori tévhit, hogy a bolsevikok a tartományban, az egykori orosz birodalom importáltak kizárólag pétervári, a helyi anti-bolsevik erők voltak ismertek. Ugyanakkor a tartomány Észtország (nagyjából területének felel meg a mai Észtország) az 1917 őszén a RSDLP (B) a legnagyobb párt, több mint 10.000 tagja van. Is jelzik a választások eredményeit, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlés - a Eastland adtak a bolsevikok 40,4%. A tartomány Livónia (nagyjából megfelel a Lettország területén), az alkotmányozó nemzetgyűlési választások hozta a bolsevikok 72% -a szavazás. Ami a vilniusi tartományban, része a terület, amely ma része Belarus, részben - részeként Litvánia, 1917-ben foglalták el Németországban, és az adatokat a tevékenység a bolsevikok a régióban nem létezik.

Igazából csak a további előrelépést a német csapatok és a szakma a balti államok erősíteni fogja a hatalom a helyi nemzeti-polgári politikusok - a német szuronyok. Később, hogy keményen szovjetellenes álláspontot vezetők a balti országok támaszkodott, mint már említettük, hogy támogassa Angliában, majd megpróbálta újra barátkozni Németországban, és a testület nem volt demokratikus módszerekkel.

Szóval, mi történt, csak 15-17 június 1940? Csak bevezetése további katonai kontingensek a balti országokban. "Csak", mert létrehozó szerződések katonai bázisok Szovjetunió ország írta alá 1939-ben, egy ultimátumot Észtország, Lettország, Litvánia, jelölték, és elfogadta a június 14-16, 1940, választások hozta a hatalom a szocialisták tartott július közepén, a kiáltvány Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége - a július végén 1940 és a bejegyzés a Szovjetunió - augusztusban. Minden ilyen léptékben meghaladják a belépési további csapatokat katonai bázisok.

De ha nincs hadsereg, lehetetlen, hogy beszéljünk a megszállás. És a "szovjet megszállás" - a fő pontok modern államépítés a balti országokban. És mivel ez a köztes adatok a hosszú története a "szovjetizálása" A három ország választott, mint a mag.

Ez csak egy történet, mint tudomány, ami egy kicsit bonyolultabb, mint a média közvetíti az ideológiai elmélet.


Оставьте свой комментарий

Оставить комментарий как гость

0
  • Комментариев нет
Taobao RU