1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 (0 Голоса(ов)

Здравейте!

За съжаление, неясни и смътни деветдесетте години не са били в Русия за нищо. Включително в материята, в която, както изглежда, не може да промени нищо. Изглеждаше, че историята - история и исторически събития, вече не могат да се променят, тъй като те вече са настъпили. Но американците са положили усилия в областта на пропагандата. Те не биха могли да променят самите събития, но не успя да увеличи своите истории за лъжата, че това е от полза и отстранява истината, че те не са печеливши. И аз, като войник внук, шокиран и да получите черупка фрагмент в ребрата. Като човек, който все още търси братя на баба си, които са изчезнали безследно ... Боли ме да чуя, че и аз се срамувам от европейците, които са предали паметта на предците си. Но аз се срамувам от тях, много от тях - не се срамуват.

В момента, ние виждаме ужасната картина. Нито Европа, нито Япония няма да знае историята си. Много млади японски хора вярват, че ядрените бомби, пуснати над тях Съветския съюз, но в действителност са бомбардирали Хирошима и Нагасаки, американци, въпреки че е необходимо, в момента това не е така. Хората в Европа смятат, че украинската украински фронт нарича, защото тя се бори украинците (в действителност, те са наречени така, защото те са били ангажирани в освобождението на Украйна, както и преди първия украински нарича Воронеж Front, а вторият - степта, третият - Югозападния, а четвъртата - South). Младите хора в Европа счита, че Европа от хитлеристките войски освободили американците, а не на съветските войски. Те дори не знам какво американците са направили това, както винаги. Изчакаха, докато не стане ясно кой печели, и едва след това започва да участва във войната на страната на победителите. Мнозина дори не знаят, че САЩ не е паднала една единствена бомба, а не се засаждат единични германските войски. И най-вече не разбирам поляците, които позволяват на Украйна да направи герой от един човек, чиято войници убити стотици хиляди поляци само заради тяхната националност.

Аз не искам да убеди никого, особено след като всеки човек има право да бъде погрешно, но аз искам да се даде възможност да разберат тези, които искат да разберат. Тези, които не искат да се предадат на паметта на предците си, които са били под немска окупация. Тези, които са по-важни от истината, а не животински страх от Русия.

Всички събития ще изразяват в много кратък формуляр за подробно изложение отнема много време. Мисля, че тези, които се интересуват от тази тема, са в състояние да се намери информация в архивите (за съжаление, хората в Европа сега са опасни да се доверят на информацията, която е във вестниците и книгите, но файловете - ИТ архиви).

В моята работа аз трябва да използвате автоматичен преводач. Естествено, програмата може да бъде погрешно. Така че аз ще бъда много благодарен за всякакви коментари относно грешките в превода.

Великата отечествена война (1941-1945) - Война между СССР и Германия в рамките на Втората световна война, която приключи в победата на Съветския съюз над нацистите и превземането на Берлин. Великата отечествена война беше един от последните етапи на Втората световна война.

Основните периоди на Великата Отечествена война

В началния период на войната (22ри юни 1941 - 18 Ноември, 1942). 22 юни Германия напада Съветския съюз и в края на годината, е в състояние да спечели Литва, Латвия, Естония, Украйна, Молдова и Беларус - са се преместили войски в страната, за да улови Москва. Руските войски са претърпели огромни загуби, пребиваващи в окупираните територии са били в немски плен и са били депортирани в Германия като роби. Все пак, въпреки факта, че съветската армия изгуби, все още успява да спре германците по пътя към Ленинград (градът беше превзет при обсадата), Москва и Новгород. Планът "Барбароса" не е дал желаните резултати, битката за града продължава до 1942.

Срокът на радикална промяна (. 1942-1943) 19-ти ноември 1942 започна контранастъпление на съветските войски, което даде значителни резултати - един немски и четири съюзнически армии са били унищожени. Съветската армия продължава офанзивата си във всички посоки, те са в състояние да се защити от няколко армии, да се преследват и бутнете германците обратно към предната граница на запад. Благодаря за изграждане на военни ресурси (военната индустрия е в специален режим) Съветската армия значително превъзхожда немски и сега може не само да се съпротивлява, но да диктува условията на войната. От защитата на армията на СССР в нападател.

Третият период на войната (1943-1945). Въпреки факта, че Германия е в състояние да увеличи значително силата на армията си, той все още е по-малък от съветско и Съветския съюз продължи да играе водеща роля в офанзивни военни операции. Съветската армия продължи да напредва към Берлин, печелейки окупираните територии. Той е завладян Ленинград, и през 1944 г., съветските войски са пристъпили към Полша и след Германия. 8 май в Берлин бе взето, и германските сили обявиха безусловна капитулация.

Големите битки на Великата Отечествена война

Защитата на Арктика (29 Юни, 1941 - 1 ноември 1944);

Битката за Москва (30 Септември 1941 - 20 април 1942 г.);

Обсадата на Ленинград (08 Септември 1941 - 27 януари 1944 г.);

Битките на Ржев (08 Януари 1942 - 31-ви март 1943 г.);

Битката при Сталинград (17 Юли 1942 - 2 фев, 1943);

Битката за Кавказ (25-ти юли, 1942 - 09 Октомври 1943);

Битката при Курск (5 юли - 23 август 1943);

Битката за десния Bank Украйна (24 декември 1943 г. - 17 Април, 1944);

Белоруската операция (23 юни - 29 август 1944 г.);

Операцията в балтийските страни (14 септември - 24 Ное 1944);

Операция Будапеща (29 окт 1944 - 13 фев 1945);

Операция Висла-Одер (12 януари - 3 Февруари 1945);

Изток-пруска операция (13 януари - 25-ти април 1945);

Битката за Берлин (16 Април - 08 май, 1945).

Събитията, довели до Великата отечествена война 1941-1945.

В началото на Втората световна война е немската атака срещу Полша, 1ви септември, 1939. Войната започна да бушува в едната или другата страна. Река Висла война започна да крачи в Западна и Северна Европа, и достига до Балканите. Военните операции са проведени в Атлантическия океан, Северна Африка и Средиземноморието. В същото време, все повече и повече дейности стават агресивни действия срещу Китай, Япония и Югоизточна Азия. След бърз окупация на Франция през Май-Юни 1940, както и печалби през същата година, други страни от Западна Европа (с изключение на Швеция и Швейцария), правителството на Германия в Юли 1940, направени окончателно решение - след около една година, за да започне война срещу Съветския съюз. По това време стана ясно, че планираните за 1940 германското нахлуване на територията на Обединеното кралство няма да бъдат взети, защото германците не са имали необходимото количество енергия за изпълнението на военната операция, наречена "Sea Lion". Всички негови основни сили Германия е изпратила на Съветския съюз.

31 юли 1940 г. Хитлер заяви, че съпротивлението на Англия все още в процес не потиска, защото тази страна се основава на факта, че Съветският съюз все още съществува, и победа над него би означавало победа над Англия и. Хитлер определен срок за улавяне на СССР - това ще се случи през пролетта на 1941 година. Тъй като "Операция Морски лъв" бе пресъздаден само на хартия, а основната й цел беше - за сплашване на британците. Специално ескалират слухове за сделката, че е добра дезинформация и добре обхванати истинските планове на Германия срещу Съветския съюз. Пренасочване на немската военна машина в посока на Съветския съюз в резултат спаси Англия от поражение. Германия възнамерява да проведе светкавична, че щеше да изглежда като "Blitzkrieg". План за атака на СССР е наречена "Операция Барбароса". Като добър военен и икономически потенциал, Германия успя да създаде доста мощна военна сила.

Аз няма да говоря за събитията в Съветския съюз. Жителите, чиито деди борили сами знаете това, но хората в Европа Горажде ще бъде интересно да се знае кой, как и кога освободен страната си от нацистите. Така че кажете повече подробности за освобождението на Европа.

Освобождението на Европа от нацистките войски.

През октомври 1942 г. контраатакува британските войски в Северна Африка, под командването на генерал BL Монтгомъри. В битката при Ел Аламейн бяха победени на Italo-германските войски. Започва своята денонощна отпътуване на запад. През ноември, на противоположната страна на Северна Африка, в Мароко, се приземи американски войници под командването на генерал Дуайт Айзенхауер. Притиснати от двете страни на Italo-германските войски се притиска към морето в Тунис, където той се предаде 13 май 1943.

През юли 1943 г. съюзниците разтоварени в Сицилия. Появата на вражеските войски на нейна територия е причинило криза на фашисткия режим в Италия. Мусолини е свален и арестуван. Новото правителство начело с маршал Badoglio. Фашистката партия се разтваря, тя проведе амнистия на политическите затворници, бяха започнали тайни преговори със съюзниците. 03 септември съюзниците пресекли пролива Месина и се приземи на Апенинския полуостров. На същия ден Badoglio подписано примирие с Организацията на обединените нации. Италианските войски завършиха съпротивата им съюзници. В този момент, от север до Италия, бързото поход на германските войски влязоха. На север от Неапол образува друг фронт в Европа. В окупираната от германците част от Италия е възстановена фашистки режим, водена от освобождаването от ареста на Мусолини. Но сега властта си почина само от силата на германската армия. Badoglio правителство, от своя страна, обявява война на Германия.

Имаше един повратен момент в битката за Атлантика. На първо място, съюзниците успели да намалят загубите от действията на германските подводници. Всички кораби започнали пресичане на Атлантика само в защитените конвои. През целия период на Северния Атлантически океан беше разположена система от самолети постоянен надзор, на около 3000 кораба са били готови да започнат издирването на подводници, веднага след като те се оказаха открити. Германските подводници са били принудени да останат през повечето време потопена, намаляване на радиуса на действие и да останат нащрек. Загуба започна да расте в германската подводница флот и възможността за нейното попълване стеснен. През 1942 той е бил потопен на около 200 подводници. Те са престанали да атакуват конвоите и доведе на лов само с няколко изостанали и otbivshimisya съдилища. Конвои започнаха свободно да прекоси Атлантическия океан.

1944 беше година на пълно освобождение на територията на СССР. През зимните и пролетните настъпателни операции на Червената армия е напълно отстранен обсадата на Ленинград, заобиколен и заловен Корсун-Шевченко враг група, освобождава Крим и повечето от Украйна.

26 март сили на 2-ри украински фронт под командването на маршал IS Конев идва за първи път на държавната граница на СССР с Румъния. Третата годишнина от нацистка Германия напада Съветския страната е започнала амбициозна Беларус настъпателна операция, завърши освобождението от германската окупация на голяма част от съветска територия. През есента на 1944 г. държавната граница на СССР е възстановена в своята цялост. Под ударите на Червената армия фашисткия блок се е срутил.

Съветското правителство официално заяви, че влизането на Червената армия на територията на други държави, поради необходимостта от пълно поражение на германските въоръжени сили, и не е предназначен да се промени политическата структура на тези страни, или да нарушава териториалната цялост. Съветските войски трябваше да се бори на територията на много страни на Европа, заети от германците - от Норвегия до Австрия. Повечето (600,000) съветски войници и офицери са били убити и погребани в това, което е сега в Полша, повече от 140 000 - в Чешката република и Словакия, 26 000 - в Австрия.

Борба с по улиците на Кьонигсберг

Добивът на широк фронт на Червената армия в Централна и Югоизточна Европа веднага повдигна въпроса за бъдещите отношения между страните в региона със СССР. В навечерието и по време на битката за огромното и жизненоважна област на Съветския съюз започна открито да подкрепи просъветски политика на тези страни - главно измежду комунистите. В същото време, съветското ръководство търси от признаването на САЩ и британската от техните специални интереси в тази част на Европа. Като се има предвид фактът, че присъствието на съветските войски там, Чърчил се съгласи през 1944 г. да се включат всички балкански страни, с изключение на Гърция, в съветската сфера на влияние. През 1944 г. Сталин прави създаването на про-съветското правителство на Полша, паралелно емигрант правителството в Лондон. От тези страни, само в Югославия, съветските войски имаха силна подкрепа от партизанската армия на Йосип Броз Тито. Заедно с партизаните 20 Окт 1944 Червената армия освобождава от врага Белград.

Заедно с съветските войски в освобождението на своите страни взеха участие Чехословашката армия, Българската армия, армия народна Югославия, на 1-ви и 2-ри полската армия, някои румънски части и съединения. През лятото на 1944 г. заговор - комунистите до монархисти - очертава с тази цел в Румъния. По това време, Червената армия се сражаваше вече на румънска територия. Букурещ, 23 Август е имало преврат. На следващия ден, на новото правителство обявява война на Германия.

31 Август, съветските войски влязоха в Букурещ. Румънската армия се включиха в съветските фронтове. Цар Михайi късно дори получи заповед от Москва "победа" (още преди неговата армия и воюва срещу Съветския съюз). Тогава една доста почтени условия успели да се измъкнем от войната Финландия подписаха примирие 19 септември 1944 г.

По време на войната, България е съюзник на Германия и се бори срещу Великобритания и САЩ, но Съветският съюз не обяви война на него. 05 септември 1944 г.. Съветското правителство обявява война на България, като е дал заповедта за атака, но една от пехотните дивизии на Българската армия, облицована пътя, се срещна нашите войски, разположени на червените знамена и празнична музика. След известно време същите събития се проведоха и в други области. Той започна спонтанно побратимяване със съветските войници българския народ. В нощта на 9 септември, в България имаше безкръвен преврат. На власт в София на ново правителство, е силно повлияна от комунистите. България обявява война на Германия.

В края на август 1944 г., националният антифашистко въстание Словашката избухна, и помощта, която се е преместил част от 1-ви украински фронт, който се бори, като част от първата Чехословашка армейски корпус под командването на генерал L. Свобода. Тежки боеве започна в района на Карпатите. 6 октомври съветските и чехословашките войски влязоха в Чехословакия на земята в близост до Дукла проход. Този ден се празнува в днешно време като Ден на Чехословашката народна армия. Кървави битки са останали до края на октомври. Съветските войски не можа да преодолее напълно Карпатите и се свързват с бунтовниците. Но постепенно освобождението на Източна Словакия продължава. На нея присъстваха и бунтовниците, които бяха отишли ​​в планините и да станат партизани и цивилни. Съветският командата им помогна на хора, оръжия и боеприпаси.

Съветските танкове по улиците на германския град

До октомври 1944 Германия е останала единственият съюзник в Европа - Унгария. 15 Октомври върховен владетел на страната, Миклош Хорти, също се опита да я премахнете от войната, но без резултат. Той беше арестуван от германците. След това Унгария трябваше да се бори до края. Устойчиви бойна беше над Будапеща. Съветските войски успяват да го вземе само третият опит 13 февруари 1945 скорошно битки в Унгария, приключила през април. През февруари той бе победен от групата Budapest от германците. В района на езерото Балатон (Унгария), врагът прави последен опит да вземе в настъпление, но бе победен. През април, съветските войски освобождават австрийската столица Виена и в Източна Прусия взеха град Koenigsberg.

Немски окупационен режим в Полша беше изключително тежки: По време на войната от 35-те милиона души, убити 6 милиона chelovek.Независимо от това, тъй като в началото на войната там действал съпротивително движение, известен като "Армия Крайова" ("Патриотичен армия"). Той подкрепи полското правителство в изгнание. 20 юли 1944 на територията на Полша, съветските войски влязоха. Веднага е бил създаден временно правителство, начело с комунистите - Комитета за национално освобождение. Той се подчини "Армия Людова" ("народната армия"). Заедно с съветските войски и "Армии Людова" комитет преместени в Варшава. Армия Крайова силно се противопоставя на идването на власт на този комитет. Така тя се опита да се освободи Варшава от германците сами по себе си. 01 август в града бунт избухна, на която присъстваха повечето от жителите на полската столица. Съветското ръководство реагира много отрицателно на въстанието. Сталин пише на Чърчил на 16 август: "Действието Варшава е безотговорно и страшно да залагате, стоящи население от повече жертви В сегашната ситуация на Съветския командата стигна до заключението, че трябва да се разграничи от приключението Варшава, защото не може да понесе всяко пряко или. непряка отговорност за действията на Варшава ". Не подкрепяме бунтовниците, съветското ръководство отказа да пускате своите оръжия и храна от самолети.

На 13 септември съветските войски стигнаха до Варшава и се заселват на другия бряг на Висла. От там те биха могли да се види как германците раздават безмилостно с бунтовниците. Сега те са започнали да оказват съдействие на съветските самолети отпадане всичко необходимо. Но въстанието вече е избледнял. По време на своята репресия я уби около 18 000 бунтовници и 200 хиляди цивилни граждани на Варшава. 02 октомври лидерите на Варшавското въстание решиха да се предадат. Като наказание, германците почти напълно унищожени Варшава. Строителство на къщи са били изгорени или взривени. Жителите оцелели избягали от града.

Борба с по улиците на Виена

До началото на 1945, като част от съществуващите съветските войски беше два пъти повече войници, отколкото противоположни сили, три пъти повече танкове и самоходни оръдия, четири пъти повече оръдия и минохвъргачки, почти осем пъти повече бойни самолети. Нашата авиацията неразделена власт във въздуха. Рамо до рамо с Червената армия воюва почти половин милион войници и офицери на своите съюзници. Всичко това позволи на Съветския командата да разположи както настъпление по цялата отпред, и удари на врага, където и да е удобно за нас, а когато това е изгодно за нас.

До началото на зимата, подадена седемте фронтовете на войски - три беларуски и украински четири. 1-во и 2-ра балтийските фронтовете продължиха да блокират от земята на групата враг в Кърланд. Baltic Fleet подпомага сухопътните войски да се движат по протежение на брега и Северния флот осигурен транспорт през Баренцово море. Започна офанзива планирано за втората половина на януари.

Но Съветския командата е бил принуден да се измени плана си, и ето защо. В средата на декември 1944 г. германците внезапно нападнати американските и британските сили в Ардените, на границата на Белгия и Франция, и хвърли съюзническите войски на 100 км западно, към морето. Особено болезнено наясно, че поражението на британците - положението им напомни трагичните дни на месец юни 1940 г., когато техните войски са били притиснати да морето в района на Дюнкерк. 06 януари, Churchill обжалва пред Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили на Съветския Сталин с искане да се ускори преходът на настъплението на Червената армия, за да облекчи тежкото положение на англо-американските войски. Това искане е удовлетворено, и Червената армия, въпреки непълнотата на обучение, 12 януари 1945 преминали общо настъпление на брега на Балтийско море до южните разклонения на Карпатите. Това беше най-голямата и най-мощната офанзива на войната.

Основни атака войските на 1-ви белоруски и 1-ви украински фронт настъпващите от река Висла, южно от Варшава, и да се премести на запад до границите на Германия. Тези фронтове били командвани от маршал на Съветския съюз Георги Жуков и е Конев. Като част от тези фронтове, имаше 2 млн. 200 хиляди. Офицери и войници, повече от 32 хиляди души. Guns и минохвъргачки, 6500 танка и самоходни артилерийски оръдия, около 5000. Военни самолети. Те бързо смачкани германците напълно унищожени 35 вражески дивизии. 25 вражески дивизии загубиха от 50 до 70% от неговия състав.

23 дни е продължило непрекъснато нападението срещу Запада. 500-600 km са се борили съветските войски. 3 февруари те вече са на самия бряг на Одер. Преди да ги положи земя на Германия, дойде при нас от бича на войната. Боевете в покрайнините на немския град на 17 януари, съветските войски влязоха в полската столица. Градът се превърна в развалини, изглеждаше напълно мъртъв. В хода на операцията на Висла-Одер (февруари 1945 г.), от окупаторите нацистките е напълно изчистена на територията на Полша, операция на Висла-Одер спаси от поражение съюзническите сили в Ардените, където американците загубиха 40 хиляди. Man.

Съветският командата предложи да организира преговори с ръководството на подземния Home армия. Въпреки това, на първото заседание на главата си на General L. Окулицки той е арестуван. През юни 1945 г., Москва бе домакин на открит процес на лидерите на Армия Крайова. Както и в предишни отворени проучвания в Москва, ответниците допуснати вината си и се разкая за "антисъветска дейност." 12 от тях е осъден на затвор.

В средата на януари в Източна Прусия разгърна малко мощна офанзива на 3-ти и 2-ри белоруски фронт под армия генерал ID Chernyakhovsky и маршал Rokossovsky. Източна Прусия - гнездо пруските земевладелци и военните - нацистите превърнаха в укрепената площ със силни бетонни укрепления. Врагът организирана защита на градовете си по-рано. Подходите за него, той обхванати укрепленията (адаптиране на стари крепости, построени бункери, бункери, окопи, и така нататък. Г.), и в рамките на градовете на повечето от сградите на защитата са били адаптирани, включително фабриката. Много от сградите има видимост във всички посоки, докато други оградени подстъпите към тях. В резултат на това тя е била създадена много силни точки на подкрепа и съпротива единици, стоманобетонна барикади, окопи, клопки. Ако прибавим към горното, че стените на някои сгради, които не са направени по начин, дори и 76-мм снаряди дивизионни оръдия ЗИС-3, става ясно, че германците са били в състояние да имат дълга и упорита съпротива на нашите настъпващите войски.

Тактиката на врага в градската борба е да се гарантира твърдо да държи на позицията (укрепени сгради, квартали, улици, алеи), с висока плътност огън пречат на движението на напредък към обекта на атака, и в случай на загуба на контраатакуват от съседните къщи, за да пресъздадете торбичките за пожар в близост до заловен обекта и прилага предстоящото поражение, осуети атаката. Гарисън сграда (блок) е доста изобилна, като защитата на града не са само редовни войски на Вермахта, но и милиции (Volkssturm).

Борба с по улиците на Берлин

Съветските войници претърпяват тежки загуби. 18 февруари падна върху черупката шрапнел на бойното поле враг отбеляза героят на Втората световна война, един изключителен командир, командирът на третия белоруски фронт, Ген Chernyakhovsky. Стъпка по стъпка, стиснал пръстен около обкръжените германски войски, нашите войски се борят за три месеца изчистени врага от цяла Източна Прусия. Sturm Кьонигсберг започва на 7 април. Това бе съпроводено от безпрецедентно нападение артилерия и въздушна подкрепа за организирането на която ръководителят на Air Force Air Marshal Новиков полученото Герой на Съветския съюз. Прилагане на 5000 оръдия, включително тежка артилерия калибър 203 и 305 (!) Мм 160 милиметра минохвъргачки, 2500 летателни апарати ", ... укрепи крепостта разрушена и деморализирани войници и офицери. Излизайки на улицата, за да се свържете с щабовете на частите, ние не знаем къде да отида, той губи ориентация, така унищожени и изгаряне изглед към града променени "(показания на свидетеля от немска страна). 09 Април нацисти предали основната крепост - град Кьонигсберг (сега Калининград). Почти 100 хиляди. Германски войници и офицери се предали, десетки са били убити хиляди.

И в този момент в южната част на предната част, в близост до съветските войски освободиха 13-ти февруари, 1945 в Будапеща, нацистите се опитали безуспешно да се възползват от инициативата и на няколко пъти се прилагат контраатаки. 06 март, те дори отиде до голяма офанзива между езерото Балатон и Velence, югозападно от Будапеща. Хитлер нарежда да прехвърли тук от Западноевропейския фронта на г. от Ардените, големи бронирани сили. Но съветските войници на трети и втори украински фронтове, като бити свирепи атаки на врага, 16 март, бе възобновено в настъпление, освободен Унгария от нацистите, влязъл на територията на Австрия и 13 април заловен столицата - Виена.

През февруари и март съветските войски успешно осуетени опит да контраатакуват противника в Източна Померания и караха нацистите от този стар полски регион. От средата на април 1945 г., на 4-ти и 2-ри украински фронт започнаха окончателните битки за освобождението на Чехословакия. 30 април е бил освободен основен индустриален център на Чехословакия - Моравско Острава. Братислава, Словакия е бил освободен на 4 април, но столицата Прага, Чехословакия е все още далеч. В същото време, на 5 май в окупираната от нацистите Прага започна въоръжена жители въстание.

Нацистите се готвят да се удави на въстанието в кръвта. Бунтовниците пусна радиото да съюзническите сили да се обадите за помощ. Съветският командата отговори на този призив. Две танкови армии от 1-ви украински фронт направиха продължение на три дни trehsotkilometrovy безпрецедентна март от покрайнините на Берлин до Прага. 9 май влезе в капитала на братски народ и помогна да го спаси от унищожение. Офанзивата разгъна от Дрезден до река Дунав, включващ всички войските на 1, 4 и 2-ри украински фронт. Invaders са напълно изключени от Чехословакия.

16 април започна операцията Berlin, която приключи след две седмици товароподемни червеното знаме над Райхстага победен. След превземането на Берлин, въоръжените сили на първо украински фронт направени бърз марш към помощта на бунтовнически Прага и сутрин от 9 май да излязат на улиците на чехословашката столица. През нощта 8-9 May 1945 г. в Берлин предградие на представители Karlshorst на германското командване, подписан акт на безусловна капитулация на всички германски въоръжени сили. Войната в Европа приключи.

Фундаментална промяна в хода на Великата Отечествена война, в резултат на бойните действия на Червената армия предизвика силен ръст на антифашистки и националните освободителни движения в окупираните страни, които са се развили от първите дни на Втората световна война, и е кръстен на съпротива. Това беше неизбежно реакцията на населението на окупираните страни на реда, установен от Германия, Италия и Япония. Позицията на страните, в които заловен беше различно - някои независимост просто унищожени, други са били установени режими, които дублират държавната система в Германия (Словакия, Хърватия). Но значението на "нов ред" винаги е един и същ: премахването на независимостта и суверенитета на всички демократични и социални придобивки, необуздан икономическа експлоатация и тиранията нашествениците. Към това можем да добавим действията на германските окупационни власти за прилагането на политиките на расова изтребване "нисши" народи.

В цяла Европа се разпръснаха концентрационни лагери, най-големият от които беше в Аушвиц, Майданек, Треблинка, Дахау, Бухенвалд, Заксенхаузен, Равенсбрюк, Маутхаузен. Те изнемогнаха военнопленници, членовете на съпротивителното движение, хората обявени расово отстъпва. Като цяло, лагерите се оказаха 18 милиона души, 12 от които са били убити. Милиони хора в Европа са били насилствено депортирани да работят в Германия. За да се запази населението в послушанието широко използвана система за заложници и кланета на цивилни граждани. Символите на тази политика е пълното унищожаване на селяните на Oradour във Франция, Лидице в Чехословакия, Khatyn в Беларус. В районите, обитавани от славянски народи, нацистите са създали условията за тяхното постепенно дегенерация и смърт. Сами тези територии са уредени от арийците. Това беше политиката на геноцид.

Формите на съпротива са били различни. В някои случаи, това е събирането и предаването на съюзниците на ценна информация. Други - саботаж, прекъсване на военните доставки, военно нарушаване ритъма на производство, саботаж. През същите години са създадени и първите партизанските отряди в Полша, Югославия, Албания и Гърция. Един от първите актове на Европейския съпротивата беше гето Варшавското въстание през 1943. Почти един месец зле въоръжени жители на еврейската гетото, обречени на унищожение, водили героична битка с германските войски. Те започнаха да се образуват на управителните органи на общата съпротивително движение. Така че Франция е обединена под ръководството на генерал Шарл де Гол.

Съпротивителното движение е придобило масов характер, нейните редици бяха представители на различни групи от населението. Активна роля в съпротивата играе комунистите. Те са склонни да станат организатори на групите партизански, създадени в фашистката задната част на освободените райони, в които властта принадлежали към демократични съвети или комитети на хората. Органът на комунистическите партии в борбата против фашизма е нараснал, се е увеличил броят им.

Комунистическата партия действал самостоятелно, като Коминтерна се разтваря. Комунистите активно се борили против фашизма, участвали в ръководството на съпротивителното движение, натрупан престиж и претенции за власт, или, най-малкото, за да участва в правителство в много страни. По този начин, в освободената част на Италия в правителствените представители на всички антифашистки партии, включително и двете комунистите. В териториите, които са били освободени от американските и британските войски, западните страни подкрепяните либерални партии и групи и търсят с всички възможни средства, за да бутнете комунистите от власт. Те прозряха в комунистите, въпреки тяхната борба против фашизма, разрушителната сила на западната цивилизация, защото комунистите бяха насочени към неговото унищожаване на своите дейности. В страните, които освобождават Съветската армия, бяха подкрепени от комунистическите сили. С подкрепата на Съветския съюз, включително армията, в страните от Източна и Югоизточна Европа дойде на власт на правителството антифашистки сили в която комунистите са изиграли важна и често решаваща роля.

Кацането на съюзническите сили в Европа.

Нормандия операция или операция "Overlord" (от английски Overlord «Господи, Господи".) - Стратегическата операция за съюзническите войски, кацащи в Нормандия (Франция), която започна рано сутринта от 6 юни 1944 г. и завърши 31 Август 1944 г., след което съюзниците са кръстосвали река Сена в Париж е бил освободен и отиде в настъпление към френско-германската граница.

Операцията отвори Запада (или така наречения "втори") фронт в Европа през Втората световна война. Досега най-голямата амфибия операция в историята - тя е посетена от над 3 милиона души, които са пресекли Ламанша от Англия до Нормандия.

Ролята на САЩ и Великобритания в събитията от Втората световна война.

През лятото на 1924 на лондонската конференция прие проект за намаляване наполовина на германските репарации плащания, и решение на проблема на източниците на тяхното отразяване. Въпреки това, основната цел на САЩ е да се осигури благоприятни условия за инвестиране на САЩ, което е възможно само в стабилизирането на германската марка. За тази цел, съгласно разработения в недрата на компанията "JP Morgan" план, Германия трябва да направи заем в размер на 200,000 милиона щатски долара, половината от които идва точно в JP Morgan. Към август 1924 г. старата немска марка заменен с нов, и, пише италиански икономист и историк Гуидо Giacomo Preparata в книгата си "Хитлер Inc. Великобритания и САЩ, създаден на Третия райх ", Ваймарската република, се получава за" най-красивата от икономическа помощ в историята, следвано от най-горчивата реколтата от историята на света -. Във финансовата ядро ​​неконтролируемо наводнени American кръв на Германия " Последствията не са били дълго в следващите.

Както той пише в мемоарите си, бившият германски канцлер Брюнинг, тъй като 1923 г., Хитлер получил големи суми от чужбина, чрез швейцарските и шведски банки. През 1922 г. в Мюнхен, Хитлер се срещна с американския военен аташе в Германия капитан Труман Smith, съставът на нейните Вашингтон началници (в кабинета на военното разузнаване) подробен доклад, в който той говори високо на Хитлер. Именно чрез кръг от е въведена Хитлер Hanfstaengl прякор "Putzi" познати на Смит - възпитаник на Харвардския университет, който играе важна роля във формирането на Хитлер като политик, за да му даде значителна финансова подкрепа, и му предоставя познаване и комуникация с високопоставени западни цифри.

4 Яну, 1932 се проведе среща управител на Централната банка на Англия Монтагю Норман с Хитлер и бъдещия канцлер на Ваймарската република фон Papen, което бе сключено тайно споразумение относно финансирането на НСДАП. На тази среща присъстваха и братята Джон и Алън Дълес, това, което не ми харесва да се спомене техните биографи. A 14 януари 1933 на среща между Хитлер и фон Papen, фон Шрьодер, банкерът и индустриалец Kepler, в която програмата на Хитлер е напълно одобрен. Той е тук, че е окончателно решен въпросът за предаването на властта на нацистите, и 30 януари Хитлер става канцлер. Тук започва изпълнението на следващата фаза на англо-американската стратегия.

През май 1933 г., председателят на Райхсбанк Ялмар Шахт отново посети Америка, където той проведе среща с президента Рузвелт и на най-големите американски финансисти. Скоро Berlin получава инвестиции в германската индустрия и заеми от САЩ на обща стойност повече от един милиард долара. Месец по-късно, през юни, на международната конференция в Лондон Ялмар Шахт също притежава серия от срещи и разговори с британската банка N. Монтагю. Как тогава, по време на Нюрнбергския процес, тя каза, J. ​​Шахт, Германия, Обединеното кралство е предоставило заеми, надвишаващи милиард паунда, които в доларово изражение в размер на два милиарда долара.

 

В навечерието на Втората световна война, корпорации и банки са инвестирали US $ 800,000,000. Във финансовата система на страната и промишленост. Сумата в тези дни велики. От тях, водещ квартета на Америка е инвестирала в милитаризирана германската икономика около 200 милиона долара. "Standard Oil" - 120 милиона, "Дженеръл Мотърс" - 35 милиона инвестиции "ITT" в размер на 30 милиона, а "Форд" $ 17500000 ,

Тя не може да шокира фактът, че дори и след влизането на САЩ във Втората световна война 11 корпорации декември 1941 г. в САЩ продължават активно да извършва кантори поръчки страни враг, подкрепя дейността на дъщерните си дружества в Германия, Италия и дори Япония. За да направите това, просто трябваше да кандидатстват за специално разрешение за извършване на стопанска дейност с фирми, контролирани от нацистите и техните съюзници. Указ на президента на Съединените щати от 13 декември 1941 г., Позволяваща подобни сделки да правят бизнес с фирми враг, ако не е имало специална забрана на Министерството на финансите на САЩ. Много често, американските корпорации, без никакви проблеми с получаването на одобрение за работа с вражески фирми и да ги доставят с необходимата стоманата, двигатели, дизелово гориво, гума, радио компонентите ... Така че силата на военната индустрия в Германия и нейните съюзници в подкрепа на икономическата активност в САЩ, чиито фирми получават излишните печалби за техните сделки с врага.

Финансова помощ за Фюрера и САЩ продължиха да получават по време на войната. Например, през лятото на 1942 г. Америка избухва огромен скандал. Вестник NewYorkHerald хедлайнери "Ангелите на Хитлер - $ 3,000 милиона в банката" (в рамките на "Ангелите на Хитлер", предназначени вътрешния кръг на Фюрера -... Приблизително Ed). Журналистите пише, че Хитлер, Гьобелс и Гьоринг "засадени американската яйце гнездо" и Ню Йорк инвестиционна банка UnionBankingCorporation (UBC) е "основна прането организиране на нацистка пари." Като резултат от разследване, проведено от ФБР, се оказа, че тези инвестиции са позволили на германския Steel Тръста за производство на 50% от чугун, произведено в Райха, 35% от експлозивите, 38% от поцинкована стомана и 36% от стоманен лист. Между другото, на борда на директорите, докато UBC влезе Прескот Буш, дядото на бившия президент на САЩ Джордж У. Буш.

По време на процеса на Нюрнберг бившият президент на Райхсбанк Ялмар Шахт в интервю с американски адвокат, заяви: "Ако искате да подведе под отговорност индустриалци, които помогнаха да се превъоръжава Германия, трябва да се повдигне обвинение. Вие ще трябва да повдигне обвинения срещу американците. Автомобилния завод "Opel", например, не произвеждат нищо друго освен военните продукти. Собственост на същото това е вашата "Дженерал Мотърс". Почти до края на войната, със специално разрешение да търгуват с Германия, Италия, Япония, САЩ, проведено своите бизнес телекомуникациите от ITT. Не спря производството във Франция, след като германската окупация на своя авто гигант "Форд", със специални дейности по опазване на "Форд" в Европа, предоставена лично Херман Гьоринг, ръководител на промишлената група "Reyhsverk Херман Гьоринг." Какво да кажа, дори и да е далеч от военните дела на компанията "Кока-Кола" е разработен в Германия за производството на напитката "Фанта"!

Известният армия "Standard Oil" на Хитлер редовно предоставя различни горива и хранително-вкусовата промишленост, за да се осигури синтетичен каучук и различни суровини. Доставките бяха също в Италия и Австрия. В САЩ по време на войната е имало сериозни проблеми с доставката на синтетичен каучук за индустрията на САЩ. Не прекъснат от войната, "Standard Oil" с помощта на британските посредници за сключване на договор с фирма "И. G. Ferbinidustri ", която позволява на авиационно гориво в Германия. Така самолети "Луфтвафе", която бомбардира мирни градове на Съветския съюз, Великобритания, убивайки британски и американски войници, които са получавали бензин създаден от американска корпорация. По време на Втората световна война, никой танкер "Standard Oil" е бил потопен от германски подводници.

Почти до края на войната, със специално разрешение да търгуват с Германия, Италия, Япония, САЩ извърши своя бизнес "ITT". Не спря производството във Франция, след като германската окупация на автомобилния концерн "Форд". Специална защита на дейността на групата в Европа предоставят лична Херман Гьоринг, който е ръководител на промишлената група "Reyhsverk Херман Гьоринг." Дори невоенни доставки за компанията "Кока-Кола" е разработила в Германия за производството на напитката "Фанта". И това не е всичко примери за сътрудничество на едрия бизнес и на US нацистка Германия по време на войната. Впоследствие Yalomir Mines в интервю с американски лекар Gilbert по време на Нюрнбергския процес, заяви: "Ако искате да подведе под отговорност индустриалци, които помогнаха да се превъоръжава Германия, трябва да се повдигне обвинение. Автомобилния завод "Opel", например, не произвеждат нищо друго освен военните продукти. Собственост на същото това е вашият "General Motors" ... Както знаете, на Нюрнбергския трибунал, обявени за невинен Ya Mine.

Компанията Random House, като част от Bertelsmann AG, ангажирани в публикуването на нацистката пропаганда, включително публикува книгата, озаглавена "стерилизация и евтаназия:. Принос към християнската етика" Bertelsmann AG все още е собственост и се управлява от няколко фирми. Random House през 1997 г., реши да разшири понятието за "нацистка, нацистка" в речника на Уебстър. Разговорно, те омекотена определението. (Източник: New York Observer, ADL)

Време на Втората световна сътрудничил с Хитлер на следните дружества: General Electric (GE), General Motors, Standard Oil, ITT, Hugo Boss, Kodak, IBM, Coca-Cola, Random House, Chase Bank.

Ялта (Крим) Конференция на съюзните сили (февруари 4-11, 1945 г.)

Втората среща в един ред на лидерите на страните от антихитлеристката коалиция - СССР, САЩ и Великобритания - по време на Втората световна война, посветена на създаването на следвоенния световен ред. Конференцията се проведе в Ливадия (Бял) дворец в Ялта, в Крим и беше последната конференция на лидерите на антихитлеристката коалиция на "Голямата тройка" в предварително ядрената ера.

Бомбардирането на Хирошима и Нагасаки от самолети на САЩ

(6 и 9 август 1945 г., съответно) - единствените в историята на човечеството са два примера за използването борба на ядрени оръжия. Изработено от американските сили в крайните етапи на Втората световна война (официално декларираната цел - да се ускори предаването на Япония) под Тихия театър на Втората световна война.

На сутринта на 06 Август 1945 американски бомбардировач B-29 «Енола Гей", кръстен на името на майката (Енола Гей Haggard) командир на екипажа, полковник Пол Tibbets, пусна на японския град Хирошима атомна бомба "Little Boy» («The Kid"), което е равно на от 13 до 18 килотона тротил. Три дни по-късно, на 9 август 1945 г., една атомна бомба «Fat Man» («Fat Man") отпадна на Нагасаки пилот Чарлз Суини, командир на B-29 бомбардировач «Bockscar» на. Общият брой на загиналите варира 90-166 хиляди души в Хирошима и 60-80000 души - в Нагазаки.

Шокът от атомните бомбардировки на САЩ оказа дълбоко въздействие върху японския министър-председател Kantaro Suzuki и японския външен министър Shigenori Того, които са склонни към факта, че японското правителство трябва да спре войната.

15 Авг 1945, Japan обяви своята капитулация. Актът на предаването, че формално слага край на Втората световна война, бе подписано 02 септември 1945 г..

Съветските загуби през Втората световна война

Жертвите на СССР - 6,3 милиона войници, убити и починали от раните, 555 хил починал от болест, убит по време на инцидента, осъден на смърт (според докладите на войски, болници, военни трибунали) и 4,5 милиона пленен и. липсва. Общи демографски загуби (включително загубили цивилно население в окупираните територии и повишена смъртност при останалата част от Съветския съюз от мизерията на война) - 26,6 милиона души;

Общите загуби на личния състав на Червената армия през Втората световна война, според ревизираните данни на Министерството на отбраната на Русия са в размер на 8 милиона 668 хиляди 400 души.

Оставьте свой комментарий

Оставить комментарий как гость

0
  • Комментариев нет
Aliexpress WW