1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 (0 Голоса(ов)

Здраво!

Нажалост, нејасне и магловите деведесетих нису били у Русију за ништа. Укључујући се у ствари у којој, наизглед, не могу ништа промијенити. Чинило се да је историја - Историја и историјски догађаји више не може да се промени, јер су већ догодила. Али Американци су направили напоре на пољу пропаганде. Они нису могли да мењају догађаја себе, али нису успели да додате њене приче о лажи да је било корисно и уклоњен истину да нису профитабилни. И, као војник унука, контузован и добити гранате у пределу ребара. Као неко ко је још увек у потрази за браћу своје баке, који су нестали ... Боли ме што то чујем, и ја стидим Европљана, који су издали меморију својих предака. Али ја се стидим од њих, многи од њих - не стиде.

У овом тренутку, видимо страшну слику. Ни Европа ни Јапан неће знати своју историју. Многи млади Јапанци верују да су нуклеарне бомбе бачене на њих Совјетског Савеза, али у ствари бомбардовани Хирошиму и Нагасаки, Американци, иако је потребно, у то време то није био. Људи у Европи верују да Украјински фронт зове зато што се борио Украјинаца (у ствари, они су тзв јер су ангажовани у ослобађању Украјине, а пре него што први украјински зове Воронеж Фронт, други - у степи, трећи - југозапад, и четврта - Југ). Млади људи у Европи сматра да Европа од нацистичких трупа ослободили Американце, а не совјетске трупе. Они чак не знам шта Американци су то већ учинили, као и увек. Чекали су док не постане јасно ко побеђује, па тек онда почео да учествује у рату на победничкој страни. Многи чак и не знају да САД није пала ниједна бомба, а то није засадио појединачних немачке трупе. И најважније од свега не разумем Пољаке, који омогућавају Украјина да направи хероја од човека, чији војници су убили стотине хиљада Пољака само због њихове националности.

Не желим да убеди било кога, поготово јер свака особа има право да буде у реду, али желим да дам прилику да разумеју оне који желе да разумеју. Они који не желе да издају сећања на својих предака, који су били под немачком окупацијом. Они који су важнији од истине, а не животиња страх од Русије.

Сви догађаји ћу изражавају у врло кратком облику, који садржи детаљан излагања траје дуго. Мислим да они који су заинтересовани за ову тему су у стању да пронађу информације у архиви (на жалост, људи Европе сада опасно да верују информацијама које су у новинама и књигама, али фајлова - ИТ архиве).

У мом послу морам да користим аутоматско преводиоца. Наравно, програм може бити у криву. Дакле, ја ћу бити веома захвалан за било какве коментаре о грешкама у преводу.

Велики отаџбински рат (1941-1945) - Рат између СССР-а и Немачке у оквиру Другог светског рата, који је завршио у победу Совјетског Савеза над нацистима и хватању у Берлину. Велики отаџбински рат је био један од завршној фази Другог светског рата.

Главни периоди у Великом отаџбинском рату

Почетни период рата (22. јун 1941 - 18. новембар, 1942). 22. јун Немачка извршила инвазију на Совјетски Савез и крај године, био је у стању да победи Литванија, Летонија, Естонија, Украјина, Молдавија и Белорусија - су се преселили трупе у земљу да заузме Москву. Руске трупе су претрпели огромне губитке, становници окупираних територија била у немачком заробљеништву и да су депортовани у Немачку као робови. Међутим, упркос чињеници да совјетска армија изгубила, она је ипак успео да заустави Немце на путу ка Лењинграду (град је био одведен у опсади), Москву и Новгород. План "Барбароса" није дао жељене резултате, битка за град наставио све до 1942. године.

Период радикалне промене (. 1942-1943 ГГ) 19. новембар, 1942 почела је контра-офанзиву совјетских трупа, која је дала значајне резултате - Један немачки и четири савезничке снаге су уништене. Совјетска армија је наставила офанзиву у свим правцима, они су били у стању да порази неколико војске, да кривично гони и гурнути Немце вратимо на прву границе на западу. Захваљујући да изграде војне ресурсе (војна индустрија је у посебном режиму) совјетска армија увелико супериорнији немачки и да сада не само да се одупре, али да диктира услове рата. Од брани војску СССР у екипу.

Трећи период рата (1943-1945 гг.). Упркос чињеници да је Немачка била у стању да значајно повећа моћ своју војску, и даље је инфериорна у односу на Совјетски и Совјетски Савез је наставио да игра водећу улогу у офанзивне војне операције. Совјетска армија је наставила да напредује ка Берлину, победивши на окупираним територијама. То је освојен Лењинград, а 1944. године, совјетске трупе преселио ка Пољској, а затим Немачка. 8. мај, Берлин је одведен, а немачке снаге најавио безусловну предају.

Главни битке у Великом отаџбинском рату

Одбрана Арктика (29 јуни 1941 - новембар 1, 1944);

Битка за Москву (30. септембар 1941 - 20. април 1942);

Опсада Лењинграда (8 септембар 1941 - 27. јануар 1944);

Борбе Рзхев (8. јануара 1942. - 31. март, 1943);

Битка за Стаљинград (17. јула, 1942. - фебруар 2, 1943);

Битка за Кавказ (јул 25, 1942 - октобар 9, 1943);

Баттле оф Курск (5 јул - 23. август, 1943);

Битка за десној обали Украјине (24. децембар 1943 - 17. април 1944);

Белоруски операција (23. јун - август 29, 1944);

Операција у балтичким државама (14. септембар - 24. новембар 1944);

Будимпешта операција (29. октобар 1944 - 13. фебруар 1945);

Висла-Одер операција (12. јануар - фебруар 3, 1945);

Рад у Источној Пруској (13. јануар - април 25, 1945);

Битка за Берлин (16. април - мај 8, 1945).

Догађаја који су довели до Великом отаџбинском рату 1941-1945.

Почетак Другог светског рата био је немачки напад на Пољску, 1. септембра 1939. године. Рат је почео да бесни у једној или другој земљи. Висла Река Рат је почео да темпо у западној и северној Европи, а стигле су до Балкана. Војне операције су спроведена у Атлантику, северне Африке и Медитерана. Истовремено, све више и више активности постају агресивна акција против Кине, Јапана и југоисточне Азије. Након брзог окупације Француске у мају-јуну 1940., као и добитке у истој години, друге земље западне Европе (осим Шведске и Швајцарске), немачка влада је у јулу 1940. године донела коначну одлуку - после око годину дана да покрене рат против Совјетског Савеза. До тада је постало јасно да планирани за 1940 немачке инвазије на територији Велике Британије неће бити узет, јер Немци нису имали потребну количину енергије за спровођење војне операције под називом "Сеа Лион". Све њене главне снаге Немачка је упућен у Совјетском Савезу.

Јул 31, 1940, Хитлер је рекао да отпор Енглеске и даље под не потиснути, јер ова земља се ослања на чињеницу да Совјетски Савез и даље постоји, и победа над њим би значило победу над Енглеске и. Хитлер је именован за термин хапшење СССР - то ће се десити у пролеће 1941. године. Од "Операција Сеа Лион" је поново само на папиру, а њен главни циљ је био - да застраши Британце. А посебно интензивира гласине о трансакцији је била добра дезинформација и добро покривене праве планове Немачке против Совјетског Савеза. Преусмеравање немачку ратну машинерију у правцу Совјетског Савеза као резултат спасао Енглеска од пораза. Немачка намерава да одржи блицкриг који би изгледао као "Блитзкриег". План напада на СССР се звала "Операција Барбароса". Имајући добар војни и економски потенцијал, Немачка је успела да створи доста моћан војну силу.

Нећу говорити о догађајима у Совјетском Савезу. Становници чији дедови су се борили сами знате, али народ Европе Горажду ће бити интересантно да знају ко, како и када ослобођен своју земљу од нациста. Па реци више детаља о ослобођењу Европе.

Ослобођење Европе од нацистичких трупа.

У октобру 1942. године, контра британских снага у Северној Африци под командом генерала БЛ Монтгомери. У бици код Ел Аламејна итало-немачке трупе су поражени. Почела своје нонстоп одлазак на Запад. У новембру, на супротној страни у Северној Африци, у Мароку, слетео америчке трупе под командом генерала Двигхт Д. Еисенховер. Притиснут на обе стране итало-немачке трупе су притисне на море у Тунису, где је предао 13. мај 1943.

У јулу 1943. године, савезници искрцали на Сицилији. Појава непријатељских војника на својој територији је изазвало кризу фашистичког режима у Италији. Мусолини је свргнут и ухапшен. Нова влада на челу са маршал Бадоглио. Фашистичка партија је распуштена, је сматрао амнестију политичких затвореника, започете су тајне преговоре са савезницима. 3. септембар Савезници прешао мореуз Месина и слетели на Апенинског полуострва. Истога дана Бадоглио потписала примирје са Уједињеним нацијама. Италијанске трупе завршио свој отпор савезнике. У овом тренутку, од севера ка Италији, брзи марш немачких војника ушао. На северу Напуља формирана други фронт у Европи. У немачком окупацијом део Италије је обновљен фашистички режим на челу са пуштању из притвора Мусолинија. Али сада његова моћ почивала само на снаге немачке војске. Бадоглио влада, са своје стране, објавила рат Немачкој.

Било је прекретница у бици Атлантика. Пре свега, савезници успели да смање губитке од акција немачких подморница. Сви бродови су почели прелазак Атлантик само у заштићеним конвоја. Преко целе Нортх Атлантиц био распоређен систем континуираног надзора авиона, око 3 хиљаде бродови су били спремни да почну лов за подморнице, чим су се нашли открили. Немачки подморнице су били присиљени да остану већину времена потопљеног, смањује обим дјеловања и остане на опрезу. Губитак је почео да расте у немачком подморница флоте и могућност њеног допуну сужен. Током 1942. је потонуо око 200 подморница. Они су практично престали да нападају конвоје и водио лов само са неколико луталица и отбивсхимисиа судова. Конвоји слободно почео да пређе Атлантик.

1944 је година потпуног ослобађања територије СССР-а. Током зимског и летњег офанзивних операција Црвене армије потпуно уклоњена опсаду Лењинграда, опкољени и заробљени Корсун-Шевченко непријатељску групу, објавио Криму и највише Украјине.

Март 26 снаге 2. украјинског фронта под командом маршала ИС Конев први пут дошао до државне границе са Румунијом СССР. Трећа годишњица нацистичке Немачке напала Совјетски земља је почела амбициозан Беларусиан офанзивну операцију, заврши ослобођења од немачке окупације велики део совјетске територије. У јесен 1944. године државна граница СССР је обновљена у целини. Под ударима Црвене армије фашистички блок се распао.

Совјетска влада је званично изјавио да је улазак Црвене армије на територији других земаља због неопходности потпуног пораза немачких оружаних снага, и није намењен да промени политичку структуру ових земаља, или да нарушава територијални интегритет. Совјетске трупе да се боре на територији многим земљама Европе окупиране од стране Немаца - из Норвешке у Аустрију. Већина (600 хиљада) совјетски војници и официри били су убијени и сахрањени у ономе што је сада Пољска, више од 140 хиљада - у Чешкој и Словачкој, 26 хиљада - у Аустрији.

Борба на улицама Конигсберг

Принос на широком фронту од Црвене армије у централној и југоисточној Европи одмах покренуо питање будућих односа између земаља у региону, са СССР-а. Уочи и током битке за огромну и виталног региона Совјетског Савеза је почео отворено да подржи про-совјетске политике тих земаља - углавном из редова комуниста. Истовремено, совјетско руководство тражи од САД и Велике Британије признавање њихових посебних интереса у овом делу Европе. Имајући у виду чињеницу о присуству совјетских трупа тамо, Черчил је договорено у 1944. да обухвати све балканске земље, осим Грчке, у Совјетском сфере утицаја. У 1944, Стаљин је стварање про-совјетске владе Пољске, паралелне емигрантске владе у Лондону. Од ових земаља, само у Југославији, совјетске трупе су имали снажну подршку герилске војске Јосипа Броза Тита. Заједно са герилци 20. октобра 1944. године Црвена армија ослободила од непријатеља у Београду.

Заједно са совјетским трупама у ослобођењу својих земаља учествовали Чехословачке корпус, бугарске војске, Народноослободилачка војска Југославије, 1. и 2. пољске војске, неке румунске јединице и формације. У лето 1944. године завере - комунисти до монархиста - појавио са том циљу у Румунији. У овом тренутку, Црвена армија је већ бори на румунској територији. Букурешт, 23. август је био пуч. Следећег дана, нова влада објавила рат Немачкој.

Аугуст 31, совјетске трупе ушле Букурешт. Румунски војска придружила совјетских фронтова. Краљ Михај касније и добио је наредбу из Москве "Вицтори" (чак и пре његове војске и борили се против Совјетског Савеза). Тада је прилично поштовани услови успели да изађу из рата Финска је потписала примирје Септембар 19, 1944

Током рата, Бугарска је била савезник Немачке и борили се против Британије и САД, али Совјетски Савез није објавити рат на њему. 5. септембар, 1944. Совјетска влада прогласила рат Бугарској, пошто је издао наређење за напад, али један од пешадијских дивизија бугарске војске, постројили пут, срели наши војници распоређени на црвеним заставама и свечану музику. После неког времена исти догађаји су се десили у другим областима. Почело је спонтани братимљења са совјетским војницима бугарског народа. У ноћи 9. септембра, у Бугарској било је без крви удар. На власт у Софији нова влада, је под снажним утицајем комуниста. Бугарска објавила рат Немачкој.

Крајем августа 1944. године, словачке националне антифашистичка устанак избио, а помоћ је имао преселио део 1. Украјинског фронта, која се борила у оквиру 1. Чехословачка армијског корпуса под командом генерала Л. Свобода. Тешка почеле борбе у области Карпата. 6. октобар, совјетске трупе ушле и Чехословачка Чехословачка на терену код Дукла Пасс. Овај дан се данас слави као Дан Чехословачке народне армије. Крвавих борби су трајали до краја октобра. Совјетске трупе нису у потпуности превазиђу Карпатима и повезивање са побуњеницима. Али, постепено ослобађање источној Словачкој настављен. Састанку су присуствовали и побуњеници који су отишли ​​у планине и постају партизани и цивили. Совјетски команда им је помогао људима, оружја и муниције.

Совјетски тенкови на улицама немачког града

До октобра 1944. године Немачка је остала једини савезник у Европи - Мађарска. 15. октобар врховни владар земље, Миклош Хорти, такође, покушао да јој уклоне из рата, али без успеха. Он је ухапшен од стране Немаца. Након тога Мађарска морала да се бори до краја. Упорна борба била готова Будимпешти. Совјетске трупе успела да га тек трећи покушај Фебруар 13, 1945 А недавне битке у Мађарској завршен у априлу. У фебруару, она је поражена од Будимпеште група Немаца. На подручју језера Балатон (Мађарска), непријатељ је направио последњи покушај да дође у офанзиву, али је поражен. У априлу, совјетске трупе ослободиле аустријској престоници Бечу и у Источној Пруској је град Кенингбуршког.

Немачки окупације режим у Пољској био је изузетно оштра: Током рата од 35 милиона људи убијено 6 милиона људи. Ипак, од почетка рата тамо деловао покрет отпора, познат као "Хоме армија" ("Патриотски војске"). Он је подржао пољске владе у егзилу. 20. јул 1944. на територији Пољске, совјетске трупе ушле. Одмах је створена прелазну владу, на челу са комунистима - Комитет за национално ослобођење. Он је послушао Арми Лудова ("народне армије"). Заједно са совјетским трупама и војним јединицама Лудовит комитет преселила у Варшаву. Почетна војска снажно противи успон на власт овог одбора. Дакле, она је покушала да ослободи Варшаву од Немаца сами. 1. август у граду избила је побуна, којој су присуствовали већина становника пољској престоници. Совјетско руководство реаговало веома негативно на устанак. Стаљин је писао Черчила 16. августа: "Варшава акција је несмотрено и страхују коцка, стоји становника више жртава У садашњој ситуацији совјетске команде дошао до закључка да мора да се дистанцира од Варшаве авантуре, јер не може да поднесе било какву директну или. индиректна одговорност за Варшавског акцију ". Зар не подржавају побуњенике, совјетско руководство одбило да одустане од своје оружје и храну из авиона.

Септембар 13, совјетске трупе дошао у Варшави и настанио на другој обали Висле. Одатле су могли да виде како су Немци бавили немилосрдно са побуњеницима. Сада су почели да пружи помоћ совјетских авиона пада, све што вам је потребно. Али, устанак је већ избледела. Током репресије је убијено око 18.000 побуњеника и 200 хиљада цивила Варшави. Октобар 2 лидери Варшавског устанка одлучио да се преда. Као казну, Немци скоро потпуно уништен Варшава. Стамбених куће спаљене или дигнуте у ваздух. Преживјели становници побегли из града.

Борба на улицама Беча

До почетка 1945. године као део постојећих совјетских трупа били дупло више мушкараца него у суочавању са непријатељем, три пута више тенкова и самоходне топове, четири пута више пушака и минобацача, скоро осам пута више борбених авиона. Наша авијација неподељену превласт у ваздуху. Упоредо са Црвеном армијом борили скоро пола милиона војника и официра својих савезника. Све ово дозвољено совјетске команде да се распореди како офанзиву дуж целог фронта, и ударити непријатеља где год је то било згодно за нас, а када је то профитабилно за нас.

До почетка зиме донео седам фронтова трупа - три Белоруски и украјински четири. 1. и 2. балтичке фронтова наставили да блокирају из земље непријатељске групе у Курланд. Балтичке флоте помогао копнене снаге да се креће дуж обале и Северне флоте под условом транспорт кроз Баренцовом мору. Покренут офанзива планирана за другу половину јануара.

Али, совјетска команда је била приморана да измијени свој план, а ево зашто. Средином децембра 1944. године Немци су изненада напали америчке и британске снаге у Арденнах, на граници Белгије и Француске, и бацио се савезничке трупе на 100 км западно, према мору. Посебно болно свесни да пораз британски - ситуација је подсетио трагичних дана од јуна 1940, када су притисне своје трупе на мору у области Дункирка. 6. јануар, Черчил жалба Врховном команданту оружаних снага Совјетског Стаљина са захтевом да се убрза транзицију офанзиве Црвене армије да олакша недаће англо-америчких трупа. Овај захтев је одобрен, а Црвена армија, упркос некомплетности обуке, 12. јануара, 1945 донела општу офанзиву на обалама Балтичког мора до јужне огранцима Карпата. То је највећи и најмоћнији офанзива рата.

Главни напад трупе 1. белоруски и 1. Украјинског фронта напредовале од реке Висла, јужно од Варшаве, и крећу на запад до граница Немачке. Ови фронтови су командовао маршал Совјетског Савеза Георги Зхуков и ИС Конев. Као део ових фронтова, било је 2 милиона. 200 хиљада. Официра и војника, више од 32 хиљада. Гунс анд минобацача, 6.500 тенкова и самоходне артиљеријских оруђа, око 5 хиљада Варпланес.. Они су брзо срушили Немци потпуно уништена 35 непријатељских дивизија. 25 непријатељских дивизија изгубила од 50 до 70% свог састава.

23 дана је трајао континуирани напад на Западу. 500 - 600 км су се борили совјетске трупе. 3. фебруар су већ били на обали Одре. Пре него што их постави земљу Немачке, дошао код нас од пошасти рата. Борбе на периферији немачком граду 17. јануара, совјетске трупе ушле у пољској престоници. Град се претворио у рушевину, изгледао потпуно мртав. У току операције Висла-Одер (фебруар 1945.) из нацистичких окупатора су у потпуности очистио територију Пољске, операције Висла-Одер спасао од пораза су савезничке снаге у Арденнес, где су Американци изгубљено 40 хиљада. Човек.

Совјетски команда је понудила да организује разговоре са руководством подземног Хоме војске. Међутим, на првом састанку свог шефа Генералштаба Л. Окулицки је ухапшен. У јуну 1945. године, Москва је била домаћин отворену суђење лидера Хоме војске. Као иу претходним суђењима отвореним у Москви, оптужени признали своју кривицу и покајали за "анти-совјетске активности". 12 од њих осуђено на затворске казне.

Средином јануара у Источној Пруској одвијала најмање моћну офанзиву 3. и 2. белоруски фронта под армије Генерал ИД Цхерниакховски и Маршал Рокоссовского. Источна Прусија - Нест пруски земљопоседници и војни - нацисти претворена у утврђење области са јаким конкретним утврђења. Непријатељ је организовао одбрану својих градова у унапред. Тхе приступи њему, он је покривао утврђења (прилагођавање старих утврђења, саграђена бункере, бункери, ровови, и тако даље. Д.), а унутар градова у дефанзиви већина зграда је адаптирана, укључујући и фабрике. Многе грађевине имају свестрану прегледност, док други окружен приступи на њих. Као резултат тога, створен је доста јаких тачака за подршку и отпора јединицама, ојачана барикада, ровова, замке. Ако томе додамо да изнад да су зидови неких зграда не врши на начин чак и 76-мм пројектила Дивисионал топови ЗИС-3, постаје јасно да су Немци били у стању да имају дугу и упорну отпорност на нашим напредовале трупа.

Тактика непријатеља у урбаном борби био је да се осигура да чврсто држи позицију (обогаћене зграде, насеља, улица, алеје), високе густине ватре отежавају кретање напредује у објекту напада, а у случају губитка контранапада из суседних кућа, да поново створи ватрогасне торбе код заробљеног објекта и применити предстојећи пораз, осујети напад. Гаррисон зграда (блок) је сасвим у изобиљу, као одбрана од града нису били само редовни војници Вермахта, али и милиције (Волксстурм).

Борба на улицама Берлина

Совјетски војници претрпела тешке губитке. 18. фебруар пао на бојном пољу непријатеља схелл гелера погодила херој Другог светског рата, изузетном команданта, команданта 3. Белоруски фронт, генерал Цхерниакховски. Корак по корак, држећи прстен око у окружењу немачких снага, наше трупе боре за три месеца очистили непријатеља из целе источне Пруске. Штурм Конигсберг је почела 7. априла. Ово је у пратњи без преседана јуришна артиљерије и ваздушне подршке за организације чији шеф Аир Форце маршала ваздухопловства Новиков примио херој Совјетског Савеза. Примена 5000 пушака, укључујући и тешком артиљеријом калибра 203 и 305 (!) Мм и 160 мм малтера, 2.500 авиона, "... ојача тврђаву уништену и деморализовани војника и официра. Излазим на улицу да ступе у контакт са штабова делова не знам где да идем, да се губи оријентацију, тако уништену и гори поглед на град промениле "(сведочење сведока са немачке стране). 9. април нацисти предали главни Фортресс - град Конигсберг (сада Калининград). Скоро 100 хиљада. Немачки војници и официри предали, на десетине хиљада убијено.

И у овом тренутку у јужном делу фронта, поред совјетске трупе ослободиле 13. фебруара 1945. године у Будимпешти, нацисти су безуспешно покушавала да преузме иницијативу и више пута применити контранапада. 6. март, чак отишли ​​у велике офанзиве између језера Балатон и Веленце, југозападно од Будимпеште. Хитлер је наредио да пренесе овде са фронта Западне Европе, од Арденнес, великих оклопних снага. Али совјетски војници 3. и 2. украјинског фронта, пошто је претучен жестоке нападе непријатеља, 16 Март наставио офанзиву, ослобођен од нациста Мађарску, ушле на територију Аустрије и 13. априла заробљени капитал - Беч.

У фебруару и марту су совјетске трупе успешно спречен покушај контранапада непријатеља у Источном Померанији и одвезли нацисте из овог старог пољског региона. Од средине априла 1945. године, 4. и 2. украјински фронтови покренула коначне битке за ослобођење Чехословачке. 30. април је пуштен велики индустријски центар Чехословачке - Моравиан Острава. Братислава, Словачка је пуштен 4. априла, али главни Праг, Чехословачка је још увек далеко. У међувремену, 5. маја у окупираној Прагу почео је оружани устанак становника.

Нацисти су се припремали да се удави устанак у крви. Побуњеници укључен радио на савезничким снагама да позове помоћ. Совјетски команда одговорила на овај позив. Два танк армије 1. Украјинског фронта урадио за три дана трехсоткилометрови без преседана марш из околине Берлина до Прага. 9. мај, ушао у престоницу братског народа и помогао да га сачувате од уништења. Офанзива одвијала из Дрездена до Дунава, укључујући и све трупа на 1, 4 и 2. украјинских фронтовима. Окупатори су потпуно протерани из Чехословачке.

16. април почео Берлин рад, који је завршен две недеље касније дизања црвену заставу над пораженом Рајхстага. Након заузимања Берлина, оружане снаге 1. Украјинског фронта су брзо марш у помоћ побуњеничких Прагу и ујутро 9. маја да изађу на улице Чехословачке капитала. У ноћи од 8. до 9. маја 1945. године у Берлину предграђу Карлсхорст представника немачке команде потписали акт о безусловној предаји свих немачких оружаних снага. Рат у Европи завршен.

Суштинска промена у току Великог Отаџбинског рата као резултат борбених операција Црвене армије изазвао снажан раст анти-фашистичке и националних ослободилачких покрета у окупираним земљама, која је развила од раних дана Другог светског рата, а име је добио Отпор. То је била неизбежна реакција становништва на окупираним земљама редоследу утврђеног Немачке, Италије и Јапана. Положај земаља су заробљени било другачије - неки независност једноставно уништени, остали су основане режиме који удуплавају државни систем у Немачкој (Словачка, Хрватска). Али значење "новог поретка" је увек био исти: елиминација независности и суверенитета свих демократских и социјалне тековине, необузданог економске експлоатације и тираније окупатора. За ово морамо додати акције немачких окупационих власти за спровођење политике расне истребљење "инфериорним" народа.

Широм Европе су разбацани концентрационе логоре, од којих је највећи био у Аушвицу, Мајданек, Треблинка, Дахау, Бухенвалд, Сацхсенхаусен, Равенсбруцк, Маутхаусен. Они посустала ратни заробљеници, припадници покрета отпора, људи прогласили расно инфериорни. Укупно, логори показало се да 18 милиона људи, од којих је 12 убијено. Милиони људи у Европи су насилно депортовани да раде у Немачкој. Да би становништво у послушности у широкој употреби систем талаца и масакрима цивила. Симболи ове политике је потпуно уништење сељанима орадур у Француској, Лидице у Чехословачкој, Кхатин у Белорусији. У областима које славенских народа насељених, нацисти створили услови за њихову постепену дегенерацију и смрт. Сами ове територије су населили Аријеваца. То је политика геноцида.

Облици отпора били су различити. У неким случајевима, било је прикупљање и пренос савезника корисних информација. Друго - саботажа, ремећење војне опреме, војне поремећаја ритма производња, саботаже. У истом година су формиране и прве партизанске јединице у Пољској, Југославији, Албанији и Грчкој. Једна од првих аката Европске отпора био устанку у варшавском гету 1943. године. Скоро месец дана слабо наоружани становници јеврејском гету, осуђен на пропаст, водио херојски битку са немачким трупама. Почели су да се формирају Органи заједничког покрета отпора. Дакле, Француска је уједињена под руководством генерала Шарл де Гол.

Покрет отпора је стекао масовни карактер, њени редови су били представници различитих сектора становништва. Активна улога у покрету отпора играли комунисте. Они имају тенденцију да постану организатори герилских група, насталих у фашистичкој задњем делу ослобођеним подручјима у којима власт припадала демократским саветима и комисијама народа. Орган комунистичких партија у борби против фашизма је порасла, је повећан њихов број.

Комунистичка партија деловао самостално, као Коминтерна је растворен. Комунисти су се борили против фашизма активно учествовао у руководству покрета отпора, зарадио престиж и тврде да власти или, барем, да учествују у власти у многим земљама. Тако, у ослобођеном дијелу Италије у представника власти свих антифашистичких странака, укључујући и два комуниста. На територијама које су објављене од стране британских и америчких трупа, западне земље подржале либералне странке и групе и траже свим средствима да гура комунисте са власти. Они са правом видела у комунистима, упркос њиховој борби против фашизма, разорне моћи западне цивилизације, јер су комунисти били су усмерени на његовом уништавању својих активности. У земљама које изузети совјетске армије, подржани су од стране комунистичких снага. Уз подршку Совјетског Савеза, укључујући војске, у земљама источне и југоисточне Европе дошао до власти Влада антифашиста снаге у којој комунисти су играли значајну и често одлучујућу улогу.

Слетање савезничких снага у Европи.

Нормандија операција или операција "Оверлорд" (од енглески Оверлорд «Господе, Господе".) - Стратешка операција за савезничке трупе падале у Нормандији (Француска), која је почела у раним јутарњим часовима 6. јуна 1944. године, а завршио 31. августа, 1944, након чега је прешао савезници Река Сена, Париз је пуштен и отишао у офанзиву на граници француско-немачки.

Операција је отворио Запад (или тзв "другом") фронт у Европи у Другом светском рату. До сада, највећа амфибијска операција у историји - то је присуствовало више од 3 милиона људи који су прешли Енглески канал из Енглеске у Нормандију.

Улога САД и Британије у догађајима из Другог светског рата.

У лето 1924. године на Лондонској конференцији је усвојила пројекат за преполови немачких репарација плаћања, и решење проблема извора њиховог извештавања. Међутим, главни циљ САД је да обезбеди повољне услове за привлачење америчких инвестиција, што је могуће само у стабилизацији немачке марке. За ову сврху, у складу са развио у утроби компаније "ЈП Морган" План, Немачка би требало да кредит у износу од 200 милиона долара, од чега је половина долази управо у ЈП Морган. До августа 1924. стари њемачка марка замењен новим, а, пише италијански економиста и историчар Гвидо, Гиацомо препарата у својој књизи "Хитлер Инц. Британија и Сједињене Државе створио Трећег рајха ", Вајмарска република је припремљен за" најлепшу економске помоћи у историји, након чега је највише Биттер Харвест историје света -. У Немачкој је финансијска цоре неконтролисано поплављено америчке крви " Последице нису били дуго у долазе.

Као што је написао у својим мемоарима, бивши немачки канцелар Брунинг, од 1923., Хитлер је примио велике суме новца из иностранства, преко швајцарских и шведских банака. Године 1922. у Минхену, Хитлер је упознао са америчким војни аташе у Њемачкој капитен Труман Смит, у саставу својих претпостављених Вашингтон (у Канцеларији за војне обавештајне службе) детаљног извештаја у којем је говорио веома Хитлера. Било је кроз круг Смита познаника уведен је Хитлер Ханфстаенгл надимком "Путзи" - дипломирао на Универзитету Харвард, који је играо главну улогу у формирању Хитлера као политичара, да му дају значајну финансијску подршку, и дају му познавања и комуникацију са високим западним личности.

Јануар 4, 1932 одржан је састанак гувернера Банке Енглеске Монтагу Норман са Хитлером и будућност канцелар Вајмарске Републике вон Папен, који је закључен тајни споразум о финансирању НСДАП. На овом састанку присуствовали су браћа Јован и Аллен Дуллес, шта не воле да спомињемо њихове биографа. Јануар 14, 1933 састанак између Хитлера и вон Папен, вон Сцхроедер, банкар и индустријалца Кеплер, у којој Хитлеров програм у потпуности одобрена. Овде је да је коначно реши питање преноса власти на нациста, и 30. јануара Хитлер постао канцелар. Овде почиње реализацију наредне фазе англо-америчке стратегије.

У мају 1933. године, председник Рајхсбанке Хјалмар Шахт поново посетио Америку, где је одржан састанак са председником Рузвелта и највећих америчких финансијера. Ускоро Берлин добија инвестиција у немачку индустрију и кредите из Сједињених Америчких Држава у укупном износу више од милијарду долара. Месец дана касније, у јуну, на међународној конференцији у Лондону Хјалмар Шахт такође има низ састанака и разговора са британским банке Н. Монтагуе. Како онда, у суђењу у Нирнбергу, рекла је она Ј Шахт, Немачка, Велика Британија је обезбеђен кредит од преко милијарду фунти, што у доларима износила две милијарде долара.

 

Уочи Другог светског рата, корпорације и банке су уложили УС $ 800 милиона долара у индустрији и финансијском систему земље.. Збир тих дана велике. Од њих, водећи квартет Америке уложила у милитаризирани немачке привреде око 200 милиона долара:. "Стандард оил" - 120 милиона, "Генерал Моторс" - 35 милиона инвестиција "ИТТ" износила је 30 милиона, а "Форд" $ 17.5 милиона долара .

То не може да шокира чињеница да чак и након уласка САД у Другом светском рату 11 Децембар 1941 америчке корпорације наставила да активно изврши наређење фирми земље непријатељске, подржава активности својих филијала у Немачкој, Италији и Јапану чак. Да бисте то урадили, само је морао да се пријаве за посебне дозволе за обављање привредних активности са фирмама под контролом нациста или њихових савезника. Указом председника САД од 13. децембра 1941. године омогућава сличне трансакције да послују са компанијама непријатељем, ако нема посебна забрана Министарства финансија Америке. Врло често, америчке корпорације без икаквих проблема добијања сагласности за рад са непријатељским компанија и испоручује их са неопходним челика, мотори, млазног горива, гума, радио компоненти ... Тако моћи војне индустрије у Немачкој и њених савезника да подрже економску активност Сједињене Америчке Државе, чија предузећа добијају вишак профит за своје послове с непријатељем.

Финансијска помоћ за Фирера и САД наставила да пружа током рата. На пример, у лето 1942. године, Америка је разбио велики скандал. НевИоркХералд новине под насловом "Хитлер је Ангелс - три милиона америчких долара у банци" (под "анђела Хитлер је" значило Фирер је унутрашњи круг. -.. Око Ед). Новинари написао да је Хитлер, Гебелс и Геринг "подметнуо амерички гнездо" и Нев Иорк инвестициону банку УнионБанкингЦорпоратион (УБЦ) је био "главни организовање прање нацистичког новца." Као резултат истраге коју је спровео ФБИ, испоставило се да су ове инвестиције дозвољено Немачки Челик Поверење да произведе 50% сировог гвожђа произведене у Рајху, 35% од експлозива, 38% од поцинкованог челика и 36% од челичног лима. Узгред, управни одбор, док УБЦ ушао Пресцотт Бусх, деда бившег америчког председника Џорџа Буша.

Током суђења Нирнбергу бивши председник Рајхсбанке Хјалмар Шахт у интервјуу са америчким адвокатом, је рекао: "Ако желите да оптужи индустријалаца који су помогли да реарм Немачку, морате се оптужи. Ви ћете бити у обавези да оптуже Американце. Фабрика аутомобила "Опел", на пример, не производе ништа друго него војних производа. Овнед би иста Ово је твоја "Генерал Моторс". Скоро до краја рата, са посебном дозволом за трговину са Немачком, Италије, Јапана, САД спроводи своје пословне телекомуникација од ИТТ. Није престала производња у Француској након немачке окупације своје ауто гиганта "Форд", са посебним активностима заштите "Форда" у Европи пружа лично Херман Геринг, шеф индустријске групе "Реихсверк Хермана Геринга." Шта рећи, чак и ако далеко од војних послова компаније "Цоца-Цола" је развио у Немачкој производњу пића "Фанта"!

Чувени "Стандард оил" Хитлерова војска редовно обезбеђује различите гориво и прехрамбену индустрију да обезбеди Синтетички каучук и разне сировине. Испоруке су такође у Италији и Аустрији. У САД је током рата било је озбиљних проблема са снабдевањем синтетичког каучука за америчку индустрију. Не прекинут рат "Стандард оил" користећи британске посреднике да закључи уговор са компанијом "И. Г. Фербинидустри ", која омогућава авионског горива у Немачкој. Тако авиона "Луфтвафе", који бомбардован мирољубиве градове Совјетског Савеза, Велике Британије, убивши британских и америчких војника који су добили бензина створио од стране америчке корпорације. Током Другог светског рата, нико танкера "Стандард оил" је потонуо немачких подморница.

Скоро до краја рата, са посебном дозволом за трговину са Немачком, Италије, Јапана, САД спроводи своје пословање "ИТТ". Није престала производња у Француској након немачке окупације аутомобилске концерна "Форд". Посебна заштита активности групе у Европи пружи лични Хермана Геринга, који је водио индустријску групу "Реихсверк Хермана Геринга." Чак и не-војне залихе компаније "Цоца-Цола" је развијен у Немачкој производњу пића "Фанта". И то није све примери сарадње крупног бизниса и САД нацистичке Немачке током рата. Након тога Иаломир Рудници у интервјуу за амерички лекари Гилберт током суђењу у Нирнбергу, рекао је: "Ако желите да оптужи индустријалаца који су помогли да реарм Немачку, морате се оптужи. Фабрика аутомобила "Опел", на пример, не производе ништа друго него војних производа. Овнед би иста Ово је ваш "Генерал Моторс" ... Као што знате, Нирнбершки трибунал прогласио невином Иа Мине.

Компанија Рандом Хоусе, као део Бертелсманн АГ, која се бави објављивањем нацистичке пропаганде, укључујући и објавио књигу под називом "Стерилизација и еутаназија:. Допринос хришћанске етике" Бертелсманн АГ је и даље у власништву и управља неколико компанија. Рандом Хоусе 1997. године, одлучио да прошири концепт "нацистичке, нацистичког" Вебстер речнику. Колоквијално, они омекша дефиницију. (Извор: Њујорк Обзервер, АДЛ)

Током Другог светског сарађивао са Хитлером следеће компаније: Генерал Елецтриц (ГЕ), Генерал Моторс, Стандард Оил, ИТТ, Хуго Босс, Кодак, ИБМ, Цоца-Цола, Рандом Хоусе, Чејс банке.

Јалта (Крим) Конференција савезничких сила (фебруар 4-11, 1945)

Други састанак у низу лидера антихитлеровске коалиције - СССР, САД и Велика Британија - током Другог светског рата, посвећена успостављању послератног светског поретка. Конференција је одржана у Ливадиа (Вхите) Палаце у Јалти, на Криму и био последња конференција лидера антихитлеровске коалиције "велика тројка" у пред-нуклеарног доба.

Бомбардовање Хирошиме и Нагасакија америчка авиона

(6 и 9 августа 1945, респективно) - једини у историји човечанства су два примера из борбене употребе нуклеарног оружја. Извршена од стране америчких снага у завршној фази Другог светског рата (званично изјавио циљ - да се убрза предају Јапана) под Пацифиц Тхеатер Другог светског рата.

Ујутро 6. августа 1945. године амерички бомбардер Б-29 «Енола Гаи», назван по мајци (Енола Гаи Хаггард) командант посаде, пуковник Пол Тиббетс, пао на јапанском граду Хирошима атомске бомбе «Little Boy» ("The kid"), еквивалент 13 до 18 килотона ТНТ-а. Три дана касније, 9. августа 1945. године, атомска бомба «Дебели» ("Fat Man") је пао на Нагасаки пилот Цхарлес Свеенеи, команданта бомбардер Б-29 «Боцксцар». Укупан број погинулих у распону од 90 до 166 хиљада људи у Хирошими и 60 до 80 хиљада људи - у Нагасакију.

Шок атомских бомбардовања САД је имао велики утицај на јапанском премијеру Кантаро Сузуки и јапански министар иностраних послова Схигенори Того, који су склони на чињеницу да јапанска влада треба да престане рат.

Август 15, 1945, Јапан, најавио је своју предају. Чин предаје које формално окончан Други светски рат, потписан је 2. септембар 1945.

Совјетски губици у Другом светском рату

Жртве у СССР - 6,3 милиона војника убијено или умрло од рана, 555 хиљ умрло од болести, убијен у том инциденту, осудио на смрт (према извештајима војника, болница, војних судова) и 4,5 милиона заробљен и. недостаје. Општи демографски губици (укључујући изгубили цивилно становништво у окупираним територијама и повећана смртност у остатку Совјетског Савеза из беде рата) - 26.6 милиона људи;

Укупни губици особља Црвене армије током Другог светског рата, према ревидираним подацима из Министарства одбране Русије износила је 8 милиона 668 хиљада 400 људи..

Оставьте свой комментарий

Оставить комментарий как гость

0
  • Комментариев нет
Aliexpress WW